Trabzon Emek ve Demokrasi Platformu'ndan Ortahisar Belediyesi'ne "Yazar Buluşmaları" Desteği

Trabzon Emek ve Demokrasi platformu, Ortahisar Belediyesi'nin düzenlediği "Yazar Buluşmaları" etkinliğine düzenlediği basın açıklamasıyla destek verdi.

Ortahisar Belediyesi'nin düzenlediği "Yazar Buluşması" etkinliklerine katılacak bazı yazarlar kamuoyu'nda tartışmalara neden olmuştu.

Trabzon Emek ve Demokrasi platformu, Ortahisar Belediyesi'nin düzenlediği "Yazar Buluşmaları" etkinliğine düzenlediği basın açıklamasıyla destek verdi.

"Kimse Bize Memleketperverlik Dersi Vermeye Kalkışmasın"

Basın açıklamasında konuşma yapan Muhammet İkinci, "Trabzon kadim bir kent. İnsanların yan yana, omuz omuza horona durduğu bir kent. Zengin bir kültüre sahip. İnsanların tüm farklılıkları ve zenginliğiyle, kültürel çeşitliliğiyle bulunduğu bir kent. Bu kentin havasının zehirlenmesine, bu kentin kurumlarının itibarsızlaştırılmasına karşı evet dememiz ve buna boyun eğmemiz mümkün değildir.

Trabzon insanı eğlenmesini bilir, dinlemesini bilir. Kültürle, sanatla iç içe yaşayagelmiştir. Trabzon insanı hiç kimsenin kendisine ayar vermesine kendisine akıl öğretmesine, hassasiyet öğretmesine ihtiyaç duymaz. Biz bu memleketi seviyoruz. bir memleketi sevmek demek her şeyden evvel o memleketin dününü, tarihini, kültürünüi türküsünü, insanını sevmektir. bir memlekleti sevmek o memleketin dağını taşını, deresini sevmektir. O memleketi sevmek, şimidf burada gördüğümüz bayrak diye ifade ettiğimiz ama bizim yarınımız olan ve dün öldürüldüğünü öğrendiğimiz çocuklarını sevmektir. o nedenle bize hiç kimse memleketperverlik dersi vermeye kalkmasın. Çocuklarımız için,  bu memleketin yarını için, burada asılı bayrakları için, düşmana karşı 100 sene önce kazandığımız toprakların selameti için bildiğimizi söylemeye devam edeceğiz " ifadelerini kullandı.

"Kente Ayar Vermeye Kalkmak Kimsenin Haddine Değildir"

Trabzon Emek ve Demokrasi  adına basın açıklamasını Gönül Çağdaş yaptı. Çağdaş, açıklamasında, "Ortahisar Belediyesi'nin bu sorumlulukla düzenlemeyi planladığı "Yazar Buluşmaları" etkinliği bu kentin hem kültürel dokusunu zenginleştirme hem de edebiyat dünyası ile Trabzon'u buluşturma adına büyük önem ve değer taşımaktadır.

Böylesine anlamlı bir etkinliği siyasi sâik ve hesaplarla gölgelemeye iftiralarla karalamaya yeltenmek kabul edilemez." ifadelerine yer verdi.

Gönül Çağdaş'ın basın açıklaması şu şekilde;

"Kültür ve sanat, toplumu birleştiren, bireylerin düşüncelerine ve duygularına dokunan, farklı görüşleri bir arada buluşturan bir alan ola gelmiştir.

Toplumlar, kültür ve sanata verdikleri önem ölçüsünde insanlığın uygarlık serüveninde yerini almış, çağdaşlarına örnek olmuşlardır.

Sanat ve edebiyatın gelişkinliği aynı zamanda o toplumun demokratik değerler açısından ulaştığı seviyeyi gösterir.

Trabzon, tarih boyunca edebiyatın, sanatın müziğin ve düşüncenin derin izler bıraktığı; zengin bir kültürel mirasın sahibi, sayısız kültür, sanat ve fikir insanının yetiştiği kadim bir kenttir.

Trabzon, uzun yıllar boyunca kültürel etkinlikler açısından zengin bir şehir haline gelmiş, bir çok önemli festival ve sanat etkinliği ile anıla gelmiştir.

Kenti yönetenler bu kadim kültüre sahip çıkmak, geleceğe taşıyıp zenginleştirmek sorumluluğundadır.

Ortahisar belediyesinin bu sorumlulukla düzenlemeyi planladığı "Yazar Buluşmaları" etkinliği bu kentin hem kültürel dokusunu zenginleştirme hem de edebiyat dünyası ile Trabzon'u buluşturma adına büyük önem ve değer taşımaktadır.

Böylesine anlamlı bir etkinliği siyasi sâik ve hesaplarla gölgelemeye iftiralarla karalamaya yeltenmek kabul edilemez.

Siyasi hazımsızlık göstererek daha önce de Trabzon'da çeşitli etkinliklere katılmış bazı yazarları gerekçe kılıp Ortahisar Belediyesi'ni hedef alarak kente ayar vermeye kalkmak hiç kimsenin haddine ve yararına değildir. Bu kabul edilemez.

Biliyoruz ki bu manipülatif arayışların arkasında, iktidar odaklarının aralamaya çalıştığı yeni normalleşme döneminin arkasına sığınarak, halkımızın gerçek gündemi olan yoksulluğu, işsizliği, açlığı gizlemek, ekonomik krizin yarattığı sefaletin üzerini örtmek uğraşısı vardır. Ancak bu çaba, nafile bir çabadır ve şehrin demokratik kültürüne hiçbir faydası yoktur.

Bu uğraşı, Trabzon'un demokratik iklimini ve kültürel mirasını hedef alan açık bir saldırı niteliği taşıdığı kadar sanatın ve edebiyatın doğasına da aykırı bir tutumdur. Gölgelenmek istenen insanlığın ortak mirasıdır.

Ve yine bilinmelidir ki insanlığın ortak mirası hiçbir ideolojiye, karanlık düşünceye hapsolamaz. Bir kez daha diyoruz ki! Trabzon bir kültür, sanat edebiyat şehridir ve öyle de anılmaya devam edecektir.

Edebiyat dünyasına hem düşünsel hem de eylemsel izler bırakan Hasan İzzettin Dinamo gibi bir ismin anısına düzenlenen bu buluşma, sadece bir yazar anması değil, aynı zamanda gelecek kuşaklar için bir yol açıcılıktır. İnanıyoruz ki bu etkinlik, sanatın özgün ve özgür gücünü bir kez daha ortaya koyacak ve Trabzon'un kültürel direncini gözler önüne serecektir.

Tüm Trabzon halkını bu etkinliğe sahip çıkmaya hem kendi kültürüne hem de ülke çapında sanatın gelişimine katkı sunmaya davet ediyoruz."

Trabon Emek ve Demokrasi Platformu Ortahisar Yazar Buluşmaları Ortahisar Belediyesi