Fındık Üreticisi ve Mevsimlik İşçiler Hasat İçin Gün Sayıyor

Trabzon, Ordu ve Giresun'daki fındık üreticisi ile mevsimlik tarım işçileri, hasada başlamak için gün sayıyor.

Trabzon, Ordu ve Giresun'daki fındık üreticisi ile mevsimlik tarım işçileri, hasada başlamak için gün sayıyor.

Bölgedeki fındık üreticileri, ilk olarak sahil kesiminde ağustos ayının ikinci haftası başlaması planlanan hasat dönemi için bahçelere girdi.

Hasada sayılı günler kala bahçelerde ot temizliği çalışmalarını yürüten üreticiler, son hazırlıklarını yavaş yavaş tamamlayarak, hasat için gün sayıyor.

Doğu ve Güneydoğu illerinden bölgeye gelerek konaklama alanlarına yerleşen mevsimlik tarım işçileri de fındık hasadının verimli geçmesini ümit ediyor.

 "Üreticilerimize Diyoruz ki Fındık Altlarını Temizleyin, Fındığı Yerden Toplayın"

Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, fındığın ülkeye önemli oranda döviz girdisi sağlayan bir ürün olduğunu söyledi.

Fındık rekoltesinin bu yıl, geçen yıla oranla az gözüktüğünü aktaran Ergan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yaptığımız verim ve kaliteyi artırma çalışmalarıyla rekoltenin sürekli artırılmasından tarafız. Biz 200 kiloların altına dönüm başına düşülmemesini istiyoruz. Türkiye'de 200 kilo ürün üretildiği takdirde, 1,5 milyon tonun üzerinde fındık üretileceğine inanıyoruz. Bunu da ihracatçımızın satacağına ve Türkiye'de 4-5 milyar dolar civarlarında gelir elde edileceğine inanıyoruz."

Ergan, fındık hasadına kısa bir süre kaldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Şu anda fındık altları temizlenmesi var. Özellikle üreticilerimize diyoruz ki fındık altlarını temizleyin, fındığı yerden toplayın. Fındık yerden toplandığı takdirde 1 ve 2 randıman fark edecektir. Bu da verim ve kalite de önemli farkındalıklar yaratacaktır. Onun için şu anda temizlikler sağlanıyor. İnşallah bundan sonra da vatandaşımız, fındığı yerden toplar ve randımanı daha kaliteli olur ve daha kaliteli fındık satmış oluruz."

Trabzon Ordu Giresun Fındık Trabzon Ticaret Borsası Eyyüp Ergan