Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nden Basın Açıklaması "Alacak Fındık Bulamazsınız!"

Trabzon İli Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği,Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde Yaptığı basın açıklamasında yetkililere seslendi. Fındık üreticisinin destek beklediği vurgusu yapılan basın açıklamasında "böyle devam ederse alacak fındık bulamazsınız" ifadelerine yer verildi.

Trabzon İli Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği,Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde Yaptığı basın açıklamasında yetkililere seslendi. Fındık üreticisinin destek beklediği vurgusu yapılan basın açıklamasında "böyle devam ederse alacak fındık bulamazsınız" ifadelerine yer verildi.

Yapılan basın açıklamasında "Tüm yetkililere sesleniyoruz!  Fındık üreticisi destek bekliyor.

Fındık üreticisinin, çiftçinin derdini dinleyin, kulak verin, böyle devam ederse alacak fındık bulamazsınız!

Her şeyin ateş pahası olduğu ortamda bazı tüccar, ihracatçı ve kırıcılar fındık rekoltesi fazla 700-750 bin ton, fiyat 75- 85 TL olursa yeter de artar  diye  dedikodu  yapıyorlardı, ne oldu? Ortada fındık yok olmayan fındıkta serbest piyasada fiyatlar 90-100-110 TL’ye çıktı. TMO halen açıklanan fiyattan alım yapıyor.

Görsel ve yazılı basınımızın saygıdeğer temsilcileri, sözlerime başlamadan önce, sizleri  ve kamuoyunu şahsım, kurul üyesi arkadaşlarım basın açıklamamıza destek veren    Türkiye Muhtarlar Federasyonu Trabzon  Şubesi, Trabzon Muhtarlar  Derneği,  Ziraat

Mühendisleri Odası, Trabzon Ziraat Odası, tüm Sendika, Dernek  ve STK’lar  ile fındık üreticilerimiz adına saygı ile selamlıyorum.

Halkımız, Fındık Üreticilerimiz büyük bir hüsran   içersinde 700 - 750 bin ton Fındık rekoltesi açıklandı.

Bölgemizde üreticiler geçen yılın yarısı veya üçte biri kadar Fındık  elde  ettiler. Rekolteyi  açıklayan Fındık baronları ve diğer  yetkililerden açıklama bekliyoruz Üreticinin Fındığını  ucuz  fiyattan elinden almak için yapılan kumpasın hesabı verilsin.

Arkadaşlar, fındıkta yaşanan fiyat ve rekolte oyununu,   Çiftçinin   emeğinin,  sömürüsünün nasıl yapıldığını  görüyoruz,  anlıyoruz. Fındık çok, rekolte yüksek, fiyat  70-75-80 TL   olmalıdır,  yeter de  artar  Çiftçi Fındığını satar, işin aslı harmanda  ortaya çıkar Fındık yok, şimdi  fiyat 95-100-110 TL, ortada  Fındık yok, şebeke büyük…

Evet, Arkadaşlar, son  yılların en büyük kumpası yapılmıştır. Fındık Üreticisinin olmayan Fındığı 70-75 TL’den elinden alınmıştır.

TMO halen daha açıklanan resmi rekolte fiyatları üzerinden  alım yapıyor, piyasada öyle fiyat kalmadı aslında  fiyatlarını  revize  etmesi  lazım, oda oyunun içersinde mi? diye insanın aklına geliyor.

Ortada doğru dürüst bir Fındık üretim rakamı yok elde edilen Fındık buruşuk acı ve çürük, küresel iklim koşulları, külleme  hastalığı,  büyüklerimizin  sam yeli dediği  çok sıcak  rüzgar, başımızın  belası kahverengi kokarca böceği nedeniyle verimli, randımanlı ,kaliteli Fındık elde edemedik.

Fındık Üreticisi, resmi Fındık taban fiyatının 120.00  TL’ye  yükseltilmesini Tarım Bakanlığının dekar  başına 170.00 TL olan  Fındık  destekleme ödemesinin  600.00 TL’ye  Mazot, Gübre  destek piriminin’de 150.00 TL’ye çıkartılmasını istiyor.

Bizi yiyip bitiren, evlerimize odalarımıza kadar giren, Fındığımızı mahfeden Kahverengi Kokarca

Böceğinin  Devlet  mücadelesi   yoluyla  ilaçlama yapılmasını istiyor.

Rekolte tahminlerine gelince; Çiftçiler olarak yıllardır  diyoruz ki; “tahmin değil” gerçek  rekolte   açıklansın, tesbit harmanda  yapılsın, üreticinin yazılı beyanına dayandırılsın yalan, talan ortadan kaldırılsın sesimizi kimseye duyuramadık.

Fındık, milli bir üründür. Gerçek değerini verelim. “bizim Fındığımız, TÜRK Fındığı damak tadı ve lezzeti ile bize Yaratanın bir lütfudur. Dünya Fındık  Ülkeleri yanında bizim Fındığımız her zaman Dünya lideridir.

Sermaye ve Fındık baronlarının emrinde olanların nasıl bir karamsar Fındık tablosu çizdiklerini ibret ve hayretle  izlemekteyiz.  Sanki  fındıkta  tüccar, kırıcı fabrikatör zarar ediyor. Bizler çok iyi biliyoruz ki; bu durum böyle değildir. Fındıkta ortalama 2-2.5 milyar dolarlık dışsatım ihracat geliri vardır. Aracı, ihracatçı tüccar,  fabrikatör,  tedarikçi   hepsi  kazanmaktadır. Uluslar  arası  bir  şirket  milyonlarca    Euro  vererek Ülkemizde Fındık  sektörüne  giriyorsa  sermaye için burada iyi kar, iyi ekmek var demektir.

Çiftçiye, fındık  üreticisine  gelince, bırakın kar etmeyi, emeğinin karşılığını bile alamamaktadır.

Buradan fındık üreticisi çiftçiler olarak, fındığın tüm  paydaşlarına,  Ulusal  Fındık Konseyi'ne,  Ziraat Odalarına, Fındık  İhracatcılarına, Fiskobirliğe, Tarım   

Orman Bakanımıza, Cumhurbaşkanımıza çağrımızdır.

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün “Milli  Ekonominin Temeli  Ziraattır” sözünden, “Milletin  Efendisi   Çiftçidir”  ifadesinden yola çıkarak, Çiftçinin emeğinin hakkını vererek  kaliteli üretimi, verimi artıralım. İhracatımızı  artırıp, Ülkemizin  milli ürünü olmayı hak  eden Fındık’tan  Ülkemiz kazansın.

ÜRETİCİLERİMİZE  SESLENİYORUZ

Yılda en az 2 milyar dolar Dış satım geliri elde edilen Fındık pazarından hak ettiği payı alamayan, buna  rağmen  son  yıllarda  fiyat  oyunlarına karşı direnen ürününe, emeğine, alın terine sahip çıkan    Üreticilerimiz Fındığını emanete  verme, zararına, yok pahasına tüccara  fabrikatöre satma, değerini bulana  kadar beklet “Emek en yüce değerdir” diyen  ülkemziin kurucusu

Atatürk'ün sözlerini hatırla! Toprağına ürününe, emeğine sahip çık!

Fındık Üreticileri ve açıklamamıza destek veren tüm kurum ve kuruluşlar adına saygılarımızla." ifadelerine yer verildi.

 

Trabzon İli Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Trabzon Gazeteciler Cemiyeti