"Filistin'de İnsan Hakları İhlalleri ve Gazze Soykırımı Raporu" Meclisten Dünyaya Tanıtıldı
Yazarımız, Yeryüzü Avukatları Yönetim Kurulu Üyesi (WOLAS) ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Milletlerarası Hukuk Ana Dilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Celal KUL'un Gazze'deki insancıl hukuk insan hakları ihlalleri bölümünü yazdığı kapsamlı TİHEK Gazze Raporu yayımlandı.
Yazarımız, Yeryüzü Avukatları Yönetim Kurulu Üyesi (WOLAS) ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Milletlerarası Hukuk Ana Dilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Celal Kul’un Gazze’deki insancıl hukuk insan hakları ihlalleri bölümünü yazdığı kapsamlı TİHEK Gazze Raporu yayımlandı.
Rapor hakkında Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), yaptığı açıklamada:
“Kurumumuz bünyesinde teşekkül ettirilen “Uluslararası Hukuk ve İnsancıl Hukuk Bağlamında İsrail’in Filistin’de Gerçekleştirdiği Hak İhlalleri ve Savaş Suçlarının Araştırılması ve Raporlanması Komisyonu” tarafından, 11 kişilik bir akademik heyetin de desteğiyle “Filistin’de İnsan Hakları İhlalleri ve Gazze Soykırımı Raporu” hazırlandı. Bahsi geçen Rapor beş bölümden oluşmakta olup, Raporda İsrail’in Filistin’deki işgali ve saldırganlığının tarihsel ve teolojik arka planı, İsrail’in Filistin’i işgali ve uluslararası hukuk ihlalleri, savaş öncesi hukuk ve savaş içi hukuk kuralları açısından İsrail’in Gazze saldırıları, küresel dünyada Gazze suskunluğunun sebepleri, soykırımın ideolojik ve iktisadi bağlamı ele alındı. Raporun sonuç bölümünde ise bundan sonraki süreçte İsrail’e karşı uluslararası topluma sorumluluklarını hatırlatmak ve neler yapılması gerektiğini göstermek bakımından somut öneriler sunuldu. Rapor Filistin’de yaşanan insan hakları ihlallerini ortaya koyarken yeni bir düzen inşası için kullanılacak doğru dilin ve oluşturulacak mekanizmaların niteliği, geliştirilecek küresel iş birliğinin çerçevesi ve bu alanda oluşan enerjinin doğru bir şekilde kullanılması hususlarını belirtmektedir.” ifadelerine yer verdi.
TİHEK Gazze Raporu, TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve TİHEK Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç’ın konuşmalarıyla TBMM tören salonunda yerli ve yabancı basının da bulunduğu geniş bir katılımcı kitlesi önünde 26 Kasım’da tanıtıldı. TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş raporun hazırlanmasına katkı sunan akademisyenlere teşekkür etti ve Filistin’e karşı giriştiği uluslararası suçlardan dolayı İsrail’e yaptırım olarak Birleşmiş Milletler Üyeliğinden çıkarılması gerektiğini söyledi. Ardından Rapora katkı sunan akademisyenler teşekkür belgelerini TİHEK Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç’tan teslim aldı.
TBMM Tören Salonunda gerçekleşen Raporun tanıtımı Doç. Dr. Muhammed Hüseyin Mercan moderatörlügünde gerçekleşen panel ile devam etti. Panelde Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Prof. Dr. Bekir Berat Özipek ve Doç. Dr. Hakkı Hakan Erkiner konuşmacı olarak yer aldı. Panelin başlangıç konuşmasını gerçekleştiren Muhammet Ecevit Carti rapora katkı sunan akademisyenlere tek tek teşekkür etti. Panelde Raporun uluslararası hukuk ile ilgili perspektifini yeniden ortaya koyan Doç. Dr. Hakkı Hakan Erkiner de rapora yazılı katkı sunan akademisyenleri ismen sayarak taltif etti.
Yazarımız Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Celal Kul İsrail’in giriştiği soykırımla ilgili raporda şu ifadelere yer verdi.:
“İsrail’in 7 Ekim 2023’ten sonra giriştiği en önemli uluslararası suç olan soykırım suçunun hareket unsuru ve manevi unsuru olan soykırım kastını gösteren önemli işaretler ve somut deliller mevcuttur. Gazzelileri yaşanması mümkün olmayan koşullarda yaşamaya mahkûm etme, kara ve denizden abluka, Apartheid, sivillerin ve sivil nesnelerin sistematik olarak hedef alınması, İsrailli yetkililerin Filistinlileri tüketmeye, kökünü kazımaya, merhamet etmemeye ve onları insan dışı göstermek suretiyle hedef haline koyan açıklama ve fiilleri uluslararası ceza hukuku bağlamında prima facie soykırım suçunun işlendiğini göstermektedir. İsrail Savunma Bakanı Galant’ın Gazze’de “insansı hayvanlarla” savaştıklarını beyan ettiği açıklaması ve İsrail Başbakanı’nın ve diğer siyasi ve askeri üst düzey yetkililerin söylemleri soykırım suçunun manevi unsuru olan soykırım kastını) göstermede önemli birer delildir. İsrailli yetkililerin maksadının 7 Ekim saldırısına bir cevap vermek olmadığı, halkını yok etmek pahasına Gazze’yi tamamen ele geçirmek olduğu gün geçtikçe açığa çıkmıştır.”