Eyüp Ergan ''Çok Çalışacağız, Çok Üreteceğiz, Çok Satacağız''

Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanlığı'na ikinci kez seçilen Eyüp Ergan Karadeniz Havadis'e Türkiye'nin Fındık üretimi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ergan Trabzon'da fındık üretiminin düşük olduğunu ancak buna rağmen fındık ihracatının büyük bir bölümünün Trabzon üzerinden yapıldığını belirtti.

Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanlığı’na ikinci kez seçilen Eyüp Ergan Karadeniz Havadis’e Türkiye’nin Fındık üretimi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ergan Trabzon’da fındık üretiminin düşük olduğunu ancak buna rağmen fındık ihracatının büyük bir bölümünün Trabzon üzerinden yapıldığını belirtti.

Fındık üretiminde dünyada 1 dönümde 250-300 kg üretim yapıldığını belirten Ergan, Türkiye’deki üretimin 1 dönümde 100 kg olduğunu belirterek bu rakamı dünya ile aynı seviyeye çıkarmanın mümkün olduğunu açıkladı. Eyüp Yazgan’ın Karadeniz Havadis’e özel açıklamalarından satır başları şu şekilde;

Başkanım kaçıncı döneminiz bu?

Bu ikinci dönemimiz olacak. Bizleri onore ettiğiniz için sizlere teşekkür ederiz.

Nedir şu an Trabzon’un Türkiye’deki konumu?

Trabzon belki fındıktan üretimde biraz daha düşük ama ihracatçılarımız burada. Biz her zaman şunu söylüyoruz. Bizim ihracatçımız fındığı her zaman satar. Bugün 2-2.5 Milyar dolar yapıyorsa yarın neden 4-5 Milyar dolar yapmayalım diye kendimize soruyoruz tabii ki. Onun için bizim de bu yönde çalışmalarımız devam ediyor.

Çok Çalışacağız, Çok Üreteceğiz, Çok Satacağız, Çok Kazanacağız!

İhracatı arttırmanın yolunun çok çalışmak ve çok üretmekten başladığını belirten Ergan ‘’Bizim eskiden beri bir sloganımız var; çok çalışacağız, çok üreteceğiz, çok satacağız, çok kazanacağız. Biz Türkiye’de 730 bin hektar alanda üretim yapıyoruz. Türkiye’de biz 700-800 bin ton arasında fındık üretimi yapıyoruz. Bazen 600 bin tonlara düşüyor. Bu da ortalamaya vurduğumuz zaman 100 kg dönüm başına üretim yapıyoruz. Her zaman bunu söylüyoruz bu 100 kg son derece düşük bir rakam. Dünya 250 kg’ın üzerinde üretiyorsa, bizim hem buna coğrafyamız çok uygun hem de ekolojik şartlarımız çok uygun olduğu halde niye biz ortalama 100 kg fındık yapıyoruz? Biz bunu 300 kg’a çıkaracağız. Örnek bahçelerimizde bunu başardık. Onun için diyoruz ki bu fındıktan yenileme projemiz var bizim bu örnek alanlarımızda yaptığımız projemizle 300 kg’ı yakaladık. Dolayısıyla diyoruz ki 200-300 dönüm başına ürün elde edersek dikili alanlarımızda, 730 bin hektar alanda ortalama 2 milyon ton civarında fındık üretmemiz lazım. Bu da ortalama demin söylediğimiz 2,5 Milyar dolar değil de 4-5 Milyar doları yakalamak olacak. Bizim sanayicimiz de bunu üretir, ihracatçımız, esnafımız da bunu satar.’’ İfadelerini kullandı.

Eyüp Ergan Türkiye’deki üretimin düşük olmasının sebebini ise özellikle fındık bahçelerinin çok yaşlı olarak açıkladı. Ergan, ‘’Bizim bundan 15 yıl önce başlamış olduğumuz projede bu var. Yani ‘’Verim ve Kaliteyi Artıma Projesi’’ biz sadece verimi değil aynı zamanda kaliteyi de arttırmak istiyoruz. Çünkü kalite önemli. Verimi 300-500 kg yaparsınız ama kaliteyi düşük yaparsınız bu da yanlış bir şey. Doğru orantılı gitmesi gerekiyor. Mesela eski bahçelerimiz ortalama 70 ile 100 yıl arasında değişiyor. 100 yılı aşmış bir fındığın artık veriminin ve kalitesinin düşmüş olduğunu söylüyoruz. Örnek bahçelerimizde de bunu üreticilerimize gösteriyoruz. Diyoruz ki artık eski bahçeleri yenilemek lazım. Yeni bahçelerde biz 10 yıl içerisinde 300 kg’ı yakalayacağına inanıyoruz.’’ şeklinde konuştu.

Alan Bazlı Değil Ürüne Destek Olmalı

Eyüp Ergan, çiftçilere verilen alan bazlı desteklemenin yanlış olduğunu belirterek ‘’Geçmişte bu alan bazlı destekler bizde ürüne değil de alana veriliyordu. Biz bunun artık ürüne verilmesi tarafındayız. Üretmeyen insan bu desteği alamasın. Ne kadar üretirse o kadar fazla alsın. Artık bahçeler eskidi. Müstahsile budama şekillerini de öneriyoruz. Artık mesela uç budamalar bizde bilinen bir şey değildi. Artık yeni sistemde bilim adamlarının gösterdiği şekilde uç budamaları da öğretiyoruz.

Hepsine değil belki ama tek ağaç sistemini öneriyoruz. Ancak nasıl yaparsa yapsın, eski bahçelerini yenileyecek bir de bahçenin budaması ve seyreklemesini ona göre yapacak.’’ Dedi.

Lider Kalmak İstiyorsak Bakımı Önemseyeceğiz

Ergan, Türkiye’nin fındık üretiminde liderliği kaptırmaması için bahçelere yapılacak bakımın önemsenmesi gerektiğini vurgulayarak sözlerini ‘’Şunu her zaman söylüyoruz; biz eğer fındıkta dünya liderliğini kaptırmak istemiyorsak, fındıkta bakımı önemseyeceğiz, çok çalışacağız. Çalışmadan bu işlerin asla olacağına inanmıyorum. Çok üreteceğiz, kaliteli üreteceğiz ve çok satacağız.’’ şeklinde tamamladı.

 

Eüp Ergan Trabzon Ticaret Borsası Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Eyüp Ergan fındık fındık üretimi Türkiye Türkiye ekonomisi