Barış ve Özgürlük Bayramı Trabzon'da Törenle Kutlandı
Barış ve Özgürlük Bayramı Trabzon'da törenle kutlandı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Trabzon Konsolosu Erek Çagatay ın , Trabzon valiliği önünde Atatürk büstüne çelenk sunmasının ardından günün anlam ve önemine binaen konuşma yaptı.
Bu yıl 49 yıl dönümü kutlanan törenlere, Trabzon'un bütün yöneticileri, STK temsilcileri, muharip gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Trabzon Konsolosu Erek Çağatay Konuşmasında,
"Sayın Vali Vekilim, protokolün değerli üyeleri, kıymetli gazilerimiz, saygıdeğer basın mensupları, bizleri yalnız bırakmayan sevgili Trabzonlular,
Kahraman Kıbrıs Türk Mücahidi’nin Türk Silahlı Kuvvetleri’yle omuz omuza savaşarak, canları ve kanları pahasına gerçekleştirdikleri 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatı’nın 49. yıl dönümünü her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük bir coşku ve gururla kutlamaktayız.
20 Temmuz, Kıbrıs’a barışın gelmesinin, Kıbrıs Türk halkının özgürlüğe kavuşmasının ve varoluş mücadelemizin dönüm noktasıdır. Bu anlamlı günün önemi kuşkusuz ki bizler için çok büyüktür.
Rumlar, 1960 yılında kurulan kıbrıs cumhuriyeti’ni başından beri enosis hayallerine ulaşmak için bir sıçrama tahtası olarak görmüşlerdir. Bu sebeple de 1960 yılında kurulan kıbrıs cumhuriyeti, ancak 3 yıl yaşayabilmiş ve kıbrıslı türkler, 1963 yılında eşit ortak olduğu cumhuriyetin tüm organlarından zorla saf dışı bırakılmıştır. Rumlar Aralık 1963’te kibris türklerine yönelik sistematik ve kapsamlı saldırılarına başlamış, 20 Temmuz 1974’e kadar devam eden bu karanlik yillarda kibris türk halki, türkiye cumhuriyeti devleti ve halkinin her türlü desteğiyle direnmiş, mücadelesine birlik ve beraberlik içerisinde devam etmiştir.
Hepimizin çok iyi bildiği üzere, 15 temmuz 1974’de yunanistan’ın ada’da yaptığı darbe girişimi neticesinde anavatan türkiye uluslararası antlaşmalardan kaynaklanan garantörlük hakkına dayanarak kıbrıs türk halkını toplu kıyımdan kurtarmak amacıyla Mutlu Barış Harekatı'nı gerçekleştirmiştir. Türkiye’nin meşru müdahalesi sonucunda sadece Kıbros Türk Halkı değil, Yunan cuntasınaa karşı direnen Rumlar da kurtarılmış; Ada’da ve bölgede huzur ve güven ortamı tesis edilmiştir.
1968 yılından beri birleşmiş milletler çatısı altında kapsamlı bir çözüme varılması amacıyla sürdürülen görüşmeler Mutlu Barış Harekatı'na müteakip de devam etmiştir. bizler, bugün içinde bulunduğumuz süreç de dahil olmak üzere, kıbrıs türk tarafı olarak Türkiye’nin desteğiyle Ada’da adil, kapsamli ve kalici bir çözüme ulaşilmasi yönünde güçlü desteğimizi sürdürmekteyiz. Ancak, Kıbrıs Türk Halkı'nın 1963-74 yılları arasında yaşanan acı tecrübeleri unutması mümkün değildir ve aynı trajedileri bir kez daha yaşamak istememektedir. Bu bağlamda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kıbrıs’ta mevcut olan iki devletin, egemen eşitliği ve eşit uluslararasi statüsünün güvence altina alinacaği bir zemin temelinde, adil ve sürdürülebilir bir anlaşmayaulaşılabileceği tezini, Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük desteğiyle, birleşmiş milletler nezdinde kayda geçirmiş ve tüm dünyaya ilan etmiştir.
Sözlerime son vermeden önce, kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti trabzon başkonsolosluğu olarak, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nın 49. yıl dönümünü coşkuyla kutladığımız bu önemli günde, ulu önder Atatürk’ün manevi huzurunda saygi ile eğilir, varoluş mücadelesi liderimiz Dr. Fazıl Küçük, Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Raif Denktaş ile dava arkadaşlarini şükran ve minnetle anarız. Güçlü ve azimli halkımızın aydınlık geleceğe umutla bakmasında her zaman en büyük desteği aldığımız Türkiye Cumhuriyeti’ne, Kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri'ne, Kıbrıs Türk Mücahidi'ne ve gazilerimize sonsuz saygı ve minnetlerimizi sunarız. Vatan toprağını asil kanlarıyla sulamış, canlarını kurtuluş mücadelesi sırasında vatantoprağı uğruna gözlerini kırpmadan feda etmiş tüm şehitlerimizi rahmetle anarız." ifadelerini kullandı.