Bakan Bozdağ Çocuk Görüşme Merkezi Toplu Açılış Töreninde Konuştu

Adalet Bakanı Bozdağ, Ankara Hakimevi'nde düzenlenen Çocuk Görüşme Merkezleri Toplu Açılış Töreni'ne katıldı.

BOZDAĞ: TÜRKİYE’DE AİLELERİN İCRA MAĞRİFETİYLE ÇOCUKLARIYLA GÖRÜŞME DEVRİ SONA ERDİ

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Ailelerinin çocuklarıyla kişisel ilişki kurulması için icra dairelerine gitme ve icra marifetiyle çocuklarıyla görüşme devri bitmiş durumdadır. Anne ve babaların birbirleriyle olan kavgasında çocuklarımızın daha fazla yıpranması devri sona erdi. Psikologlar, rehber öğretmenler, eğitim almış uzmanlar marifetiyle adeta bir aile ortamında daha rahat, daha medeni, daha insani mekanlarda, daha güvenli bir şekilde zor olmadan gönüllülük esasına dayalı bir görüşme sistemi bugün ülkemizde uygulamadadır.” dedi.

Adalet Bakanı Bozdağ, Ankara Hakimevi’nde düzenlenen Çocuk Görüşme Merkezleri Toplu Açılış Töreni'ne katıldı. Bakan Bozdağ, burada yaptığı konuşmasında, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diledi.

Deprem bölgesinde adli hizmetlerin sürdürülmesi için Adalet Bakanlığı personelinin, Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun da katkılarıyla görev yapan hakim ve savcıların, Adli Tıp Kurumu Başkanlığının hekim, uzman laborant ve teknisyenlerinin her birinin büyük katkısı olduğunu vurgulayan Bakan Bozdağ, gönüllülük esasıyla bölgede hizmet veren herkese teşekkür etti.

Son 20 yılda kadın haklarıyla ilgili yapılan reformları anlatan Bozdağ, çocuk ve kadın haklarının Anayasa değişiklikleriyle güvence altına alındığını vurguladı.

Bakan Bozdağ’ın konuşmasından bazı bölümler şu şekilde:

ÇOCUKLAR, TESLİME KONU EŞYA OLARAK TUTANAKLARA KAYDEDİLDİ

Çocuklarla boşanmış ya da boşanma davası başka nedenle ilişki kurma konusunda sorun yaşayan ve hukuken mahkemelerin verdiği kararların icrasının, insani ölçüler içerisinde, hukuk devletinin gereklerine de uygun biçimde çocuğun üstün yararının korunacak esaslar çerçevesinde maalesef yapamadık. Türkiye Cumhuriyeti çocukların aileleriyle görüşmesine dair mahkeme kararlarının icrasını adeta bir icra işlemi olarak gördü yıllar yılı. Yani bir eşyanın haczi veya kaldırılması veya zorla alınması birine verilmesi vesaire süreçleri neyse çocuklarla boşanmış anne babası yahut da ayrı anne babası arasında kişisel ilişki kurulması ve onlarla görüşmesinin temininde maalesef icra mantığıyla yıllar yılı ele alındı. Çocuk, teslime konu eşya olarak tutanaklara hep kaydedildi. Bir de bu işlerin tamamı parayla yapıldı. Paranız varsa icra kaldırıp görüştürmek istemeyen ve görüşmek istemeyen kişiyle gidip zorla görüşme imkanı bulabiliyorsunuz. Zaten zorla görüşmek ayrı bir garabet. Bunun parayla yapılması ayrı, daha büyük bir felaket, daha büyük bir garabet. Gittiniz görüşme yok, kavga var, tartışma var, başka şeyler var. Köydeyse yanınızda jandarma, şehirdeyse yanınızda polis, polisin kullanması ya da jandarmanın zor kullanması suretiyle iki gözü iki çeşme çocuklar, analar, babalar birbiriyle sanki dövüştürürcesine bir görüşme temin ediyor. İnsanilikten uzak, vicdanlara uygunluktan uzak, hukuk devletinden uzak, insan haklarından uzak çocukların üstün yararından uzak maalesef ilkel bir uygulama. İşte yasada yaptığımız değişiklikten sonra 2021'de bu ayıptan Türkiye'yi kurtardık. Artık ülkemizin çocukları, aileleri arasındaki ihtilaflar ne olursa olsun daha fazla örselenmeden çocuğun üstün yararına uygun bir biçimde, çocuğun hak ve hukukunu korumayı esas alacak şekilde, insan haklarına, çocuk haklarına uygun bir surette daha medeni, daha insani, hukuk devletine yaraşır şekilde çocuk görüşme merkezlerinde görüşme imkanları oluşturuldu.

İCRA MARİFETİYLE ÇOCUKLARIYLA GÖRÜŞME DEVRİ BİTTİ

Türkiye'de şu anda 561 adliyemizde toplam 678 çocuk görüşme merkezimiz var. 71 ilde faaliyete geçirdik. Sadece 6 ilde faaliyete geçmeyen yerlerimiz var. Kısa süre içerisinde de bu 6 ilde de faaliyete geçireceğiz. Şu anda ailesiyle kişisel ilişki kurulması için çocuklarımızın veyahut da ailelerinin çocuklarıyla kişisel ilişki kurulması için icra dairelerine gitme ve icra marifetiyle çocuklarıyla görüşme devri bitmiş durumdadır. Parayla evlatlarıyla görüşme devri kapanmış durumda. Zorla evlatlarıyla görüşme devri sona ermiş durumda. Çocukları örseleyerek ana ve babaların birbirleriyle olan kavgasında çocuklarımızın daha fazla yıpranması devri sona ermiştir. Psikologlar, rehber öğretmenler, eğitim almış uzmanlar marifetiyle adeta bir aile ortamında daha rahat, daha medeni, daha insani mekanlarda daha güvenli bir şekilde zor olmadan gönüllülük esasına dayalı bir görüşme sistemi bugün ülkemizde uygulamadadır. Çocukların üstün yararını korumak, çocuğa değer vermek, geleceğimizin teminatı olan bu yavrularımızın örselenmeden öz güveni yüksek güçlü bir psikolojik altyapıyla yetişmesini sağlamak için hükümetlerimizin ve devletimizin atması gereken tarihi adımlardan biri bu çocuk görüşme merkezleridir.

Adalet Bakanlığı Çocuk Görüşme Merkezi Bekir Bozdağ